
Zīmols “Spilva” iepazīstina ar jaunu garšvielu iepakojumu un atklāj iecienītākās ēdiena piedevas
Klasiski aromāti, sezonāli eksperimenti un vēlme pēc uzticamas garšas – tā var raksturot Latvijas iedzīvotāju iecienītākās garšvielas, liecina zīmola “Spilva” jaunākie pārdošanas dati. Tie iezīmē skaidru tendenci – virtuvēs tiek augstu vērtēta gan garšas daudzveidība, gan konkrētu produktu pielietojamība noteiktos ēdienos. Pielāgojoties cilvēku vajadzībām, zīmols ieviesis jaunu risinājumu garšvielu paciņām – tagad tās ir pieejamas ar zip-lock aizdari. Turklāt jaunie iepakojumi turpmāk būs pieejami jaunā dizainā.
Garšvielu paciņas ir kļuvušas daudz funkcionālākas un ērtākas. Tagad zīmols “Spilva” ieviesis jaunu, modernu iepakojumu ar zip-lock aizdari, kas ļauj paciņu atvērt un aizvērt atkārtoti, nodrošinot ilgāku garšvielu kvalitāti. Kompaktā un atkārtoti aizveramā paciņa atvieglo uzglabāšanu virtuves plauktos, saglabājot kārtību un ietaupot vietu.
“Garšvielu plaukts daudzās mājsaimniecībās kļūst bagātīgāks – cilvēki arvien apzinātāk izvēlas konkrētas garšas, kas iederas gan ikdienas maltītēs, gan svētku reizēs gatavotos īpašos ēdienos. Mēs redzam, ka pircēji joprojām dod priekšroku pārbaudītām vērtībām, vienlaikus nebaidoties izmēģināt tradicionālajā ēdienu gatavošanā arī kaut ko jaunu un ne tik ierastu. Piemēram, pēc pārdošanas datiem redzam, ka papildus klasisko garšvielu topam iedzīvotāji ir iemīļojuši arī tādas ēdienu piedevas kā ķimenes, kanēlis vai asā paprika. Tāpat mūsu garšvielu sortimentā atgriežas tik daudzu iemīļotās krustnagliņas un lauru lapas,” norāda SIA “Orkla Latvija” Komunikācijas un ilgtspējas vadītāja Laura Bagātā, uzsverot – garšvielu izvēlē svarīga ir uzticama kvalitāte un daudzpusīgs pielietojums.
Pārdotāko konditorejas jeb saldo garšvielu sarakstā augstāko pozīciju ieņem vanilīna cukurs. Gada laikā tiek pārdoti vairāk nekā 8 000 kilogrami šīs garšvielas un to var uzskatīt par virtuves klasiku. Vanilīna cukura maigais aromāts lieliski izceļ īpaši šokolādes garšu un harmoniski sader ar safrānu vai kanēli. Vanilīna cukurs visbiežāk tiek izmantots desertos, biskvītos un krēmos. Tam seko citronskābe, kas joprojām ir neaizstājams palīgs ievārījumu, želeju un marināžu pagatavošanā, kā arī desertos, kur nepieciešams neliels skābums, lai līdzsvarotu saldo noti. Trešais populārākais produkts šajā kategorijā ir cepamais pulveris. Šī daudzpusīgā garšviela nodrošina mīklas vieglumu un pacelšanos bez rauga izmantošanas, un cepamais pulveris ir būtiska sastāvdaļa gan svētdienas pankūkās, gan svētku kūkās.
Sāļo garšvielu topa priekšgalā atrodas malti melnie pipari. To daudzpusīgums ļauj tos izmantot visdažādākajos ēdienos – no buljona līdz ceptiem dārzeņiem. Tikpat stabilu vietu virtuvēs ieņem arī ķiploki – tie ar savu izteiksmīgo raksturu piešķir garšu sautējumiem, zupām un gaļas marinādēm. Garšvielu maisījums vistas gaļai, papildināts ar kurkumu, papriku un sīpoliem, piešķir ēdienam gan bagātīgu garšu, gan apetelīgu zeltainu nokrāsu. Melnos graudu piparus virtuvē izmanto, lai ēdienam piešķirtu dziļāku, spēcīgāku garšu un vieglu pikantumu. Tos pievieno gan zupām, gan sautējumiem, gan mērcēm jau gatavošanas sākumā, lai tie paspēj ēdienam piešķirt savu izteikto garšu. Sāļo garšvielu topa piecinieku noslēdz cūkgaļas garšviela, kas ir īpaši veidots garšvielu maisījums, lai izceltu cūkgaļas dabisko garšu un piešķirtu tai bagātīgu aromātu.
Garšvielas aizvien biežāk kļūst ne vien par garšas uzlabošanas līdzekli, bet arī par pamatu ēdiena idejai. Vanilīna cukurs ir neaizvietojams klasiskajos biezpiena plācenīšos ar krējumu un ievārījumu, kamēr cepamais pulveris ļauj mājas apstākļos ātri un veiksmīgi pagatavot mīkstas ābolkūkas vai kēksus, kas ļauj iepriecināt gan pašam sevi, gan viesus. Sāļo garšvielu vidū malti ķiploki un melnie pipari bieži tiek pievienoti krēmzupām un ceptiem sakņu dārzeņiem, savukārt garšvielu maisījums vistas gaļai lieliski sader ar cepeškrāsnī gatavotu vistas fileju, vistas stilbiņiem vai dārzeņu sautējumiem, kuriem pavārs vēlas piešķirt intensīvāku garšas noti. Smaržīgie pipari izceļas kā īpaši daudzpusīga sastāvdaļa rudens un ziemas ēdienos – piemēram, marinētā ķirbī vai pikantā gaļas galertā, bet melnie graudu pipari bieži ir pirmais, ko iemet katlā, kad uz plīts top karsta zupa.
Tāpat daudzi mājās gatavoti ēdieni kļūst pilnvērtīgi tieši pateicoties nelielam daudzumam garšvielu – lauru lapa uzvārīta kopā ar lēcu zupu, smaržīgie pipari pievienoti marinādēm vai izmantota citronskābe, lai siera kūkai piešķirtu līdzsvarotu skābumu. Šie piemēri rāda – arī šķietami vienkāršas, ikdienā pieejamas garšvielas, kļūst par ēdiena rakstura veidotājām. Kā rāda “Spilva” dati, Latvijas virtuvēs joprojām tiek augstu vērtēts garšas līdzsvars – saldais sastopas ar sāļo, maigais ar pikanto.
Papildu informācijai:
Laura Bagātā
Komunikācijas un ilgtspējas vadītāja
SIA “Orkla Latvija”
E-pasts: laura.bagata@orkla.lv
Mobilais tālrunis: +371 26115666
www.orkla.lv