DJI_0380

Jaunajā ilgtspējīgajā “Laimas” ražotnē par 50% samazināts CO2 izmešu skaits, gāzes patēriņš – par 37%

Kopš jaunās un mūsdienīgās “Laimas” ražotnes Ādažos atklāšanas, “Orkla Latvija” pērn uz pusi samazinājusi CO2 izmešu apjomu šokolādes produktu ražošanā, salīdzinot ar izmešu apjomu, kas tika radīts vēsturiskajā ražotnē Rīgas centrā. Savukārt gāzes patēriņš ražotnes apkurē samazināts par 37%. Tā secināts Latvijā vadošā plaša patēriņa pārtikas zīmolu uzņēmuma “Orkla Latvija” izvērtējumā par paveikto ilgtspējas jomā pēdējo trīs gadu laikā, kas apkopots pirmajā “Orkla Latvija” sagatavotajā Ilgtspējas pārskatā par 2019.-2021.gadu.

“Ilgtspējība ieņem centrālo lomu “Orkla Latvija” saldumu un uzkodu, kā arī pārtikas zīmolu produktu ilgtermiņa attīstības stratēģijās. Savu ambīciju ieviest arvien vairāk risinājumu ilgtspējīgai ražošanai un arvien vairāk veselīgākus produktus esam formulējuši mērķī kļūt par ilgtspējas līderi Latvijas pārtikas rūpniecībā. Savukārt redzējums, kā to izdarīt, ir apkopots pavisam praktiskos uzdevumos piecos dažādos virzienos nākamajam trīs gadu periodam. Pirmo reizi “Orkla Latvija” ir apkopojusi padarīto Ilgtspējas pārskatā 2019.-2021.gada periodā, un sākot no 2022.gada plāno gatavot ikgadējos Ilgtspējas ziņojumus,” komentē “Orkla Latvija” valdes priekšsēdētājs Toms Didrihsons.

Apkārtējas vides aizsardzība

Uzsākot darbu jaunajā, energoefektīvajā “Laimas” ražotnē Ādažos, CO2 izmešu apjoms no 42,8 kg/m2 samazināts uz 19,5 kg/m2 jeb par 50%. Savukārt, pateicoties uzstādītajām efektīvajām ventilācijas un dzesēšanas sistēmām, kā arī ekonomiska apgaismojuma sistēmai gan rūpnīcā, gan ārpus tās, elektroenerģijas patēriņš samazināts 4 reizes.  Gāzes patēriņš jaunās ražotnes apkurei samazināts par 37% – no 1815 kW/h līdz 1151 kW/h. Savukārt ūdens patēriņš uz tonnu produkta samazināts par vairāk nekā 30%.

“Iespaidīgie ietaupījumi, kādus fiksējam jaunajā “Laimas” ražotnē parāda, cik liela nozīme mūsdienīgām ražošanas tehnoloģijām ir ne tikai ražošanas kapacitātes palielināšanai, bet arī ilgtspējai. Virkne no īstenotajiem pasākumiem ļaus mums ietaupīt izmaksas, kas šajos tirgus apstākļos ir jo īpaši svarīgi,” rezultātus skaidro Henrijs Fogels, “Orkla Latvija” Operacionālais direktors.

Iepriekšējā periodā veiktas investīcijas arī pārējās “Orkla Latvija” ražotnēs, kā piemēram “Ādažu” čipsu ražotnē uzstādītas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, “Spilvas” ražotnē samazināts atkritumu daudzums produktiem plastmasas spaiņos, bet “Staburadzes” ražotnē samazināts pārtikas atkritumu daudzums, samazinot pārprodukciju un  ieviešot progresīvu plānošanu. Šie pasākumi veikti, lai līdz 2025.gadam sasniegtu “Orkla” grupas mērķi apkārtējās vides aizsardzībā par 65% samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas pašu darbībā, par 30% samazināt enerģijas un ūdens patēriņu un par 50% samazināt pārtikas atkritumu daudzumu*.

“Orkla Latvija” Ilgtspējas pārskats apkopo paveikto kopumā piecos virzienos ar izvirzītiem mērķiem katrā no tiem: Apkārtējās vides aizsardzība, Ilgtspējīgu izejmateriālu ieguve, Uzturs un labsajūta, Droši produkti un Rūpes par cilvēkiem un sabiedrību. Ar paveikto visos ilgtspējas virzienos var iepazīties Ilgtspējas pārskatā 2019.-2021.gadā: https://www.orkla.lv/ilgtspejas-zinojums/.

*”Orkla Latvija” datu aprēķini izvirzīto mērķu sasniegšanā tiek salīdzināti ar 2017.gadu.