Publicitātes_foto_1-1-aspect-ratio-16-9

“Orkla Latvija” samazina sāls daudzumu “Ādažu” čipsiem par 11%, cukuru “Guttas” produktiem – par 9%, “Laimas” šokolādes tāfelītes tagad ražo no ilgtspējīgi iegūta kakao

Apņemoties radīt veselīgāku produktu piedāvājumu, Latvijā vadošais plaša patēriņa zīmola produktu uzņēmums “Orkla” Latvija” mērķtiecīgi izskata un samazina sāls un cukura daudzumu tā produkcijā. Tā “Ādažu” uzkodām samazināts sāls daudzums par 11%, bet “Guttas” nektāriem un dzērieniem pievienotais cukurs samazināts par 9%. Savukārt ieviešot ražošanā arvien vairāk ilgtspējīgas izejvielas, “Orkla Latvija” pērn uzsākusi ieviest “Rainforest Alliance” sertificētu kakao ražošanā un nu jau 12% no “Laimas” un “Selgas” šokolādes produktiem ražoti no atbildīgi iegūta kakao, bet “Spilvas” tomātu mērces jau 100% ražotas no “Global G.A.P” sertificētiem tomātiem. Tā secināts Latvijā vadošā plaša patēriņa pārtikas zīmolu uzņēmuma “Orkla Latvija” izvērtējumā par paveikto ilgtspējas jomā pēdējo trīs gadu laikā, kas apkopots pirmajā “Orkla Latvija” sagatavotajā Ilgtspējas pārskatā par 2019.-2021. gadu.

Uzturs un labsajūta

“Orkla Latvija” mērķis virzienā “Uzturs un labsajūta” ir atvieglot pircējiem veselīga dzīvesveida piekopšanu caur veselīgāku un ilgtspējīgāku produktu piedāvājumu. To plānots sasniegt dubultojot tādu produktu patēriņu, kas veicina veselīgāku dzīvesveidu, un par 15% samazināt pievienoto cukuru un sāli produktos līdz 2024.gadam. Iepriekšējo trīs gadu periodā sāls samazināts visām “Ādažu” uzkodām vidēji par 11%, bet DIPI garšvielu maisījumiem – par 15%. Sāls samazināts arī visās “Spilvas” majonēzēs. Par 1g uz 100g produkta samazināts pievienotā cukura daudzums visos “Selgas” cepumos un visu “Laimas” šokolādes konfekšu glazūrām, bet visiem “Guttas” nektāriem un dzērieniem – pievienotais cukurs samazināts vidēji par 9%. Piemēram, samazinot cukura daudzumu “Laimas” šokolādes konfekšu glazūrā – palielināts kakao daudzums tajā. Tāpat šajā periodā ieviesta virkne jaunu ilgtspējīgāku produktu – “Naturli” augu valsts produktu piedāvājums, “Ādažu” “Mazāk sāls” čipsi ar 30% mazāk sāli un pupiņu Kraukšķi, kas bagātināti ar proteīnu, “Spilva” BIO kečups, kas ražots no bioloģiski audzētiem tomātiem, un tomātu mērce un kečups bez pievienota cukura.

“Visvairāk uzsāktu un paveiktu iniciatīvu bijis tieši attiecībā uz ilgtspējīgāku un veselīgāku produktu ražošanu, kas seko kā atbilde patērētāju pieprasījuma izmaiņām. Citiem vārdiem sakot, pircēji joprojām mīl saldumus un uzkodas, taču labprāt izvēlas veselīgākas alternatīvas, kas atbilst stingrākiem uztura plāniem un dažādām alternatīvām diētām,” skaidro Dana Smorodska, “Orkla Latvija” Inovāciju un ilgtspējas direktore.

Ilgtspējīgu izejmateriālu ieguve

Ilgtspējīgu izejmateriālu ieviešana ražotnē ir viens no laikietilpīgākajiem darbiem, taču par spīti traucētajām piegādes ķēdēm Covid pandēmijas ietekmē, priecājamies, ka esam sasnieguši būtisku progresu mums ļoti svarīgos produktos – šokolādēs un mērcēs, uzsākot pāreju uz ilgtspējīgi iegūta kakao un tomātu izmantošanu ražošanā un katru gadu palielinot produktu īpatsvaru, kas ražots no ilgtspējīgi iegūtām izejvielām. Šogad arī visas “Laima” šokolādes tāfelītes tika uzsāktas ražot no ilgtspējīgi iegūta kakao,” uzsver Dana Smorodska.

“Orkla Latvija” mērķi šajā virzienā ir strādāt ar 100% pārbaudītiem piegādātājiem un palielināt ilgtspējīgi iegūtu izejvielu īpatsvaru ražošanā. Tā 2020.gadā uzsākta pāreja uz atbildīgi iegūta kakao izmantošanu “Laimas” un “Selgas” produktu ražošanā. Ar “Rainforest Alliance” sertificētu kakao tiek ražotas “Laimas” šokolādes dražejas, “Laimas” piena šokolādes tāfelītes, “Prozit” konfektes, konfektes “Rudzupuķe” un “Vētrasputns”, “Selgas” cepumu un piparkūku bumbiņas šokolādē sāļie zemesrieksti šokolādē un citi produkti. Šogad šo produktu sarakstu papildina arī “Laimas” šokolādes tāfelītes, bet līdz 2024.gada beigām plānots, ka viss “Laima” produktu sortiments būs ražots no atbildīgi iegūta kakao. “Rainforest Alliance” ir pasaulē lielākā mēroga iniciatīva ilgtspējīgākas kakao audzēšanas veicināšanai, kuras mērķis ir sniegt pārliecību pircējiem par kakao izcelsmi, atbildībām audzēšanas procesā un piegādes ķēdes caurskatāmību.

 

Arī “Spilvas” ražotnē īstenota pāreja uz “Global G.A.P.” sertificētu tomātu izmantošanu tomātu mērču ražošanai. “Global G.A.P.” standarta prasības balstās uz starptautiskajiem ilgtspējīgas attīstības, higiēnas, drošības un labklājības principiem. Šī sertifikācija, kas uzņēmumam jāatjauno ik gadu, sniedz pārliecību pircējiem un mazumtirgotājiem par tomātu audzēšanu un apstrādi atbilstoši augstākajām drošuma un kvalitātes prasībām.

“Orkla Latvija” Ilgtspējas pārskats apkopo paveikto kopumā piecos virzienos: Apkārtējās vides aizsardzība, Ilgtspējīgu izejmateriālu ieguve, Uzturs un labsajūta, Droši produkti un Rūpes par cilvēkiem un sabiedrību. Ar paveikto visos ilgtspējas virzienos var iepazīties Ilgtspējas pārskatā 2019.-2021.gadā: https://www.orkla.lv/ilgtspejas-zinojums/.