
Šefpavārs Gatis Lauva eksperimentē: Vai olas var krāsot ar ievārījumu, sinepēm un grenadīnu?
Lieldienu olu krāsošana sīpolu mizās ir tradīcija, kas gadu gaitā kļuvusi par teju pašsaprotamu rituālu. Šī nodarbe var būt arī radošs un pārsteigumu pilns eksperiments – īpaši, ja tajā iesaistās visa ģimene. Šogad šefpavārs Gatis Lauva kopā ar zīmolu “Spilva” meklē atbildi uz jautājumu – vai olu krāsošanu iespējams padarīt vēl interesantāku, izmantojot tikai dabīgas krāsvielas? Eksperimenta pamatā – produkti, kas atrodami teju katrā virtuvē: no marinētām bietēm un grenadīna sīrupa līdz sinepju pulverim un melleņu ievārījumam. Visas metodes ir vienkāršas, drošas un lieliski piemērotas arī bērniem – iespēja radoši izpausties un izzināt.
Eksperiments sākas ar olu vārīšana. Daļu olu šefpavārs G. Lauva novāra iepriekš un pēc tam uz nakti ievieto dažādos krāsojošos šķidrumos – piemēram, skābeņu masā. Savukārt citām metodēm – kā kanēļa, sinepju pulvera vai asās paprikas novārījumam – olas tiek vārītas tieši attiecīgajā šķidrumā un pēc tam tajā atstātas uz nakti, lai iegūtu intensīvāku toni. Abas pieejas ļauj iegūt pārsteidzošus rezultātus – sākot no dabiskiem pasteļtoņiem līdz izteiktiem rakstiem uz olas čaumalas, lai pārsteigtu pat viszinošākos Lieldienu olu ekspertus.
Skābenes – sūnu zaļam rezultātam
“Spilva” skābenes jau ir gatavas lietošanai, tāpēc atliek tikai atvērt burku un ķerties pie krāsošanas. Daļu skābeņu šefpavārs atjauc ar ūdeni, lai masa pilnībā nosegtu tajā ievietotās iepriekš novārītās olas. Nākamajā rītā olas būs ieguvušas skaistu sūnu zaļu toni un nelielu rakstu uz čaumalas – apsmērētas ar nedaudz eļļu tās izskatīsies pat nedaudz saulaini zeltainas.
Savukārt otrā eksperimenta variantā G. Lauva skābenes izlēma izmantot koncentrētāk – bez ūdens, bet ar nedaudz pievienotu etiķi. Rezultāts gan ir mazāk efektīvs – skābenes pieķērās pie čaumalas un iegūtais tonis bija blāvāks, tāpēc šefpavārs iesaka skaistākam rezultātam pieturēties pie pirmās versijas ar skābenēm un ūdeni.

Grenadīna sīrups – visneparastākais risinājums
Nelielā bļodā lej grenadīna sīrupu, pievieno ūdeni, lai šķidrums nosegtu olas, un nedaudz etiķa skābākai videi. Maisījumā ieliek iepriekš novārītās olas un atstāj uz nakti. No rīta olas pārsteidz ar neparastu, zilganu toni un unikālu tekstūru – čaumala kļūst raupja, ar smalkiem burbulīšiem, kas vēlāk veido interesantu aplīšu rakstu. Kā atzīst pats šefpavārs, šis ir viens no neparastākajiem iznākumiem visā eksperimentā.

Marinētas bietes – rozā klasika
“Spilva” marinētās bietes jau ir marinādē ar etiķa piedevu, kas lieliski darbojas kā dabīgā krāsviela. Šefpavārs šķidrumam pievieno nedaudz ūdens, lai tas nosegtu tajā ievietotās iepriekš novārītās olas. Atstātas uz nakti, tās iekrāsojas maigi rozā tonī, un uz čaumalas veidojas katrai olai unikāls biešu raksts. Šī ir pazīstama, vienkārša un vizuāli izteiksmīga Lieldienu olu krāsošanas metode.

Melleņu ievārījums – pelēcīgi zilam tonim
Melleņu ievārījumam pievieno nedaudz etiķa vai citronskābes un rūpīgi maisa, līdz masa kļūst viendabīga un šķidra. Tajā ievieto vārītās olas, uzmanīgi pārliecinoties, ka tās ir pārklātas no visām pusēm, un atstāj uz nakti. No rīta čaumala ir nokrāsojusies pelēcīgi zilā tonī, un uz tās veidojas skaists raksts – gluži kā ogu nospiedumi uz meža sūnām.

Asā paprika – elegantam brūnumam
Katlā ielietam ūdenim pievieno divas paciņas “Spilva” asās paprikas pulvera un nedaudz citronskābes. Visu uzvāra un, kad ūdens sāk vārīties, tajā liek svaigas olas un vāra apmēram 10 minūtes. Tad katlu noņem no uguns un ļauj olām atdzist šķidrumā. Nākamajā dienā olas ir vienmērīgi iekrāsojušās siltā bēš brūnā tonī ar nelieliem rakstiņiem – dabiski un pārsteidzoši eleganti.
Kanēlis – smalkam rakstam
Līdzīga krāsošanas metode kā paprikai – divas paciņas kanēļa pulvera un šķipsniņu citronskābes pievieno ūdenim katlā, kurā pēc uzvārīšanas tiek liktas svaigas olas. Pēc 10 minūšu vārīšanas tās atstāj ūdenī līdz nākamajam rītam. Olas iekrāsojas maigā brūnā tonī, un uz čaumalas var redzēt smalkus rakstus. Turklāt visa māja smaržo lieliski!
Sinepju pulveris – vieta izaugsmei
Šķietami daudzsološs risinājums – sinepju pulveris – šoreiz sevi neattaisnoja. Ne vārītas pulverī, ne pārklātas ar gatavu sinepju masu, olas neieguva noturīgu krāsu. Čaumalas krāsas tonis palika teju nemainīgs, un vizuālais efekts bija minimāls.
Šefpavārs Gatis Lauva gatavās raibās Lieldienu olas iesaka apsmērēt ar pāris pilieniem eļļas, kad tās ir nožuvušas. Tas ne tikai izcels pārsteidzošos rakstus un neparastos toņus, bet piešķirs olām arī vieglu spīdumu – gluži kā veikala skatlogā. Lai skaistas un ģimeniskas Lieldienas!
Papildu informācijai:
Laura Bagātā
Komunikācijas un ilgtspējas vadītāja
SIA “Orkla Latvija”
E-pasts: laura.bagata@orkla.lv
Mobilais tālrunis: +371 26115666
www.orkla.lv